Blog

Vajon mi lehet egy PhD-s dobozában?

Januárban a  Hungarian Startup University Program első fontos mérföldkövéhez érkezett: véget ért az első félév, a hallgatók  modulzáró teszteken szuper eredményeket értek el, a hallgatók több mint fele ötös eredménnyel zárja a szemesztert  és már  javában zajlik a onepagerek értékelése is. 

Ismét megkérdeztünk egy SZTE-s hallgatót, milyen tapasztalatokat gyűjtött a kurzus alatt és mi ösztönözte, hogy belevágjon a HSUP-ba: mostani interjúalanyunk Mezőlaki Regina a BTK, nyelvtudományi doktori iskolájának hallgatója. Regina már régóta dédelgetett egy, a  tanulmányaitól teljesen független ötletet, amelyet mindenképpen szeretne megvalósítani. 

“Merem állítani, hogy a legtöbb ember legalább egyszer elábrándozik azon, hogy valami nagyot alkot az életében. Valakinek bejön, másnak pedig megmarad egy szép gondolatként a „Majd talán egyszer…” címkéjű dobozban. Szerintem én abban a fázisban vagyok, amikor snitzerrel a kezemben bontogatom azt a dobozt, és kíváncsian kukucskálok bele, hogy rájöjjek, vajon hogyan aránylik az álom és a megvalósíthatóság egymáshoz. A HSUP kurzusa rengeteg olyan kérdésemre adott praktikus választ, amelyek még csak meg sem fogalmazódtak bennem a vállalkozásindítással kapcsolatban. Ezt valahogy úgy kell elképzelni, hogy folyton a homlokomhoz csaptam, hogy „Uh, tényleg, hát ez még csak eszembe sem jutott!”. 

Viszont a tananyag összeállítóinak, a workshopok vezetőinek nem ezt a kézzelfogható tudást köszönném meg elsősorban, hanem azokat az inspiráló, motiváló alkalmakat, amik miatt biztosan nem fogom visszacsukni és a polcra tenni azt a bizonyos dobozt. A képzés mögött álló embereknek hála el merem hinni, hogy igenis megéri foglalkozni az ötletünkkel, és szerintem az ilyenfajta utakon ezek az első lépések a legnehezebbek.”

Nem kétséges, a HSUP mindenki számára egy egészen új és inspiráló élmény, kövessétek oldalunkat, folyamatosan beszámolunk az SZTE-s hallgatók tapasztalatairól!

ReFilament X Startuplive, avagy miért vedd fel azt az angol kurzust

Nem is olyan régen, 2020 novemberében hallottunk először Kiri Hunor ötletéről, a ReFilament projektről.

A projekt célja egy olyan gép tervezése, amely képes az otthoni műanyaghulladékbóla 3D nyomtatáshoz szükséges műanyag fonalat (filament-et) előállítan, mindezti otthoni körülmények között, gyakorlatilag ingyen és, ami a legfontosabb fenntartható módon. (a cikk itt olvasható: https://virtus.szte.hu/paratlan-otlet-es-melto-jutalom/)

A csapat ismét túl van egy 3 napos, angol nyelvű online workshop-on, ezúttal osztrák szervezésben, mivel a megmérettetés lehetőségét a Startuplive (SUL) rendezvénye biztosította. A SUL több, startupokat támogató ausztriai szervezet (főképp a zero21) szervezésével valósul meg. Az Ideathon-hoz hasonlóan, a SUL is egy két és fél napos, kimerítő felkészülésből és egy, az utolsó napon megrendezett nyilvános pitch-ből áll, azonban ezen az eseményen már előrehaladottabb fázisú ötleteket várnak

Hunor az ötlet megálmodója következőképpen emlékszik vissza a kihívásokkal teli eseményre:

Hogyan zajlottak az előkészületek?

Egy hosszadalmas jelentkezési folyamatot követően (nem viccelek, nekünk több, mint egy óra volt kitölteni a jelentkezési lapot) a legjobb ~15 startup jut tovább a workshopra, ahol a minden csapatnak 6 mentorral kell konzultálnia, mentoronként fél órát, a mentorok száma emiatt a résztvevők számát is korlátozza.

Hogy zajlott az első két napos felkészülés?

Az első nap délután kezdtünk Zoom-on egy gyors üdvözléssel, majd minden startup egy másfél percben bemutatta a csapatot és az ötletet, illetve hogy jelenleg milyen fázisban van az ötlet. Ezt egy kötetlen Discord beszélgetés követte, ahol a csapatok tagjaihoz az egyéni jelentkezők (talent-ek) is csatlakozhattak. A napot egy business modelling előadás zárta, majd éjszakába nyúló munka várt ránk: késő estig dolgoztunk az angol nyelvű pitch szövegén (3 perc pitch, 2 perc Q&A).

Pénteken reggel egy user-centered product design előadással kezdtünk, elkészítettük a BMC-t angolul, majd a mentorokkal konzultáltunk és ismét éjszakába nyúlóan dolgoztunk. Én ekkor már apitch-et tanultam és finomítottam.

Milyen kihívásokkal szembesültetek a pitch napján?

Szombat reggel a pitch tréning után hidegzuhanyként értek a rossz hírek: Éva, az egyetlen angolul igazán tudó csapattagunk, aki a pitch deck-et is összeállította, ágynak esett, a szervezők pedig 2 percre rövidítették a pithc idejét . Azonnal pánik, le kell rövidíteni és át kell írni a szöveget, ugyanígy a deck-et is, és még meg is kell tanulni a szöveget. Dáviddal a legjobb tudásunk szerint átdolgoztuk a pitchet, de azért mi messze nem értünk  ehhez úgy, mint Éva. 2 órával a final pitch előtt kerültünk sorra: Paulina (a főszervező)meghallgatta a pitch-ünket és utoljára tanácsokat adott a végső przentálás előtt. Ennek eredményeként a szöveg felét és a decket is át kellett írnunk újra. Szerencsére utolsó előttiek voltunk, ezért volt másfél órám megtanulni az új szöveget… Hát, őszintén szólva nagyon örülök, hogy a live stream nem visszanézhető, mert nem sikerült túl jól a final pitch. Először egy technikai bakival indítottam (a gyakorlások során pörgettem a diákat, és elfelejtettem visszatekerni az elejére), majd hamisítatlan Hunglish-al elölről kezdve a dolgot, azért mégiscsak belefértem a két percbe. Valószínűleg ennek a borzasztó kiejtésnek volt köszönhető, hogy a Q&A résznél csak egy kérdést tettek fel nekem, aminek kifejezetten örülök.

Milyen eredményt sikerült elérni?

Ugyan szinte biztosak voltunk benne, hogy ezért kár volt elvenni a helyet egy másik jelentkező elől, de tévedtünk, mivel az eredményhirdetésnél a ReFilament logója jelent meg a Best Idea Stage kategória nyerteseként. Teljes sokk, mámor és döbbenet: megnyertük a saját kategóriánkat. A mai napig nem kétlem, hogy 3 oka volt annak, hogy nyertünk:

 • először is a remek ötlet, amivel indultunk, hiszen látták bennünk a potenciált
 • másodszor a pénteki mentoring, amikor elképesztően jót beszélgettünk a mentorokkal, akik egyébként a zsűrit is alkották, és remek benyomást tettünk rájuk    
 • végül pedig a borzasztó akcentusom, aminek köszönhetően nem tettek fel nekem olyan kérdéseket, amelyekre nem tudtam volna válaszolni angolul.

Mindent összevetve, rengeteg új kapcsolatot sikerült szerezzünk, akiknek köszönhetően később még további együttműködésünk is születhet, és még tagságot nyertünk két akcelerátor programba, természetesen mindkettő osztrák és angol nyelvű, hogy a továbbiakban is legyen okom megizzadni, illetve jegyeket Európa egyik legnagyobb startup fesztiváljára, a 4GAMECHANGERS fesztiválra, amit 2021 tavaszán Bécsben rendeznek, és ki tudja, talán még arról is beszámolok majd. 😊

Milyen hasznos tapasztalatokat szereztetek?

Rengeteget tanultunk a workshop alatt:

●       a többiektől megtanultuk, hogy mennyire fontos egy egységes arculat a pitch deck-hez

●       a magunk kárán pedig azt, hogy előre el kell készíteni és meg kell tanulni 2, 3, 5, 10 és 15 perces pitch-eket is, hiszen akkor sosem érhet meglepetés

●       illetve azt is, hogy ezekre apitch-ekre angolul és magyarul is szükség lesz    

Az angolra pedig jobban rá kell feküdjünk, hiszen jövőre az Egyesült Államokba megyünk tárgyalni: az amerikai piacralépést még az Ideathon-on nyertük, és ott a nyelvtudás már kulcsfontosságú lesz. Azt hiszem, hogy a következő félévre fel is veszek az SZTE-n egy angol nyelvi kurzust, tegyetek ti is így, jól fog jönni.

Páratlan ötlet és méltó jutalom

2020. november 13-15 között ismét megrendezésre került a Nyugat-Dunántúl legnagyobb ötletversenye az IDEATHON 3.0 az előbbi gyakorlattól eltérve most online formában a pandémiás helyzetre való tekintettel. A cél ettől függetlenül változatlanul az volt, hogy a résztvevők élményekkel, tapasztalatokkal, új kapcsolatokkal és értékes nyereményekkel gazdagodjanak.

Idén az ötleteket az alábbi 4 fő témakörben várták:

 • Telenor – 5G
 • Föld – újrahasznosítás, növényvilág, állatvilág
 • Életvitel – társadalmi hatás, COVID-19,egészség, élelmezés
 • Digitalizáció – IOT, ipar, automatizáció, gyártás

Kiri Hunor az SZTE TTIK hallgatója és az NKFIH általindított Hungarian Startup University Program kurzus résztvevője innovatív ötletével a Föld témakör egy aktuális és érdekes altémáját célozta meg, melyről részletesebben az alábbi interjúban beszél:

 • Hogyan találkoztál a lehetőséggel és milyen indíttatásból jelentkeztél?

Szeptemberben felvettem az I. Hungarian Startup University Program kurzust, ugyanis évek óta izgatott már a startup világ, szóval nem volt kérdés, hogy ott a helyem. A kurzus Coospace fórumán rendszeresen kapjuk az infókat a versenyekről, így találkoztam az Ideathon 3.0-val is.

 • Hogyan került kialakításra a ti csapatotok, és kik alkották?

A versenyre egyéniben és csapatban is lehetett jelentkezni, én egyéniben jelentkeztem saját ötlettel. A verseny első napja a csapatok megalakításáról szólt, mindenki közzétette az ötletét, és 3-4 fős csapatokba rendeződtünk. Ilyen módon kvázi véletlenszerűen állt össze a csapat, és elég vegyes is lett: a legfiatalabb csapattagunk a 14 éves Dávid lett, aki Csepelen gimnazista és biológiát tanul. Az ötletem mögé még Éva (üzleti főiskolát végzett, jelenleg a saját startupjának, a Bistroom-nak az elindításán dolgozik) és Zoli (közgazdasági végzettségű, jelenleg saját turisztikai vállalkozását vezeti) álltak be Győrből. A csapat ilyen módon elég széles érdeklődésű kört fedett le, és a legnagyobb életkorok közötti eltérés is 30 év körüli volt, ennek ellenére minden féle súrlódás nélkül sikerült végig vinni a projektet, és még generációs szakadék se volt érezhető.

 • Melyik témakör fogott meg leginkább a 4 közül (és miért), és abba milyen ötlettel jelentkeztél?

Az ötlet maga egy olyan gép, amely képes az otthoni műanyaghulladékból a 3D nyomtatáshoz szükséges műanyag fonalat (filament-et) előállítani otthoni körülmények között kvázi ingyen és elsősorban fenntartható módon. A koncepció már évek óta formálódott bennem, de egyik témakörbe se illett bele igazán első látásra, úgyhogy jobban szemügyre vettem a témakörök leírását. A Föld témakörben aztán megakadt a szemem az újrahasznosítás altémán és rájöttem, hogy szemétből is képesek vagyunk filament-et előállítani.

 • Hogyan zajlott a 3 napos megmérettetés menete? Mi volt a folyamat, amin végimentek a résztvevők?

Pénteken csapatokba rendeződtünk, és megismertük egymást. Ehhez Discordot és Zoomot használtunk elsősorban. Szombaton már az ötlet kidolgozásán, a piackutatáson és a kivitelezésen volt a hangsúly, amiben rengeteget segítettek nekünk a mentorok, facilitátorok, előadók és segítők. Itt már fontos szerephez jutott a miro.com is, ami egy közös, valós idejű virtuális munkafelületet adott számunkra. Vasárnap már a pitch kidolgozása, a szöveg megírása és begyakorlása folyt, amit aztán délután prezentáltunk is.

 • Mi volt az a rendezvény alatt, amit a leginkább élveztél, és mi volt, amit a leghasznosabbnak találtál?

A legjobb pillanat egyértelműen az eredményhirdetés és azezt követő eufória volt, leghasznosabbat viszont nem tudnék kiemelni, mivel az egész hétvége a tanulásról szólt. Megtanultam csapatban dolgozni, megosztani a feladatokat, rájöttem, hogy milyen fontos a pitch a startup világban, és hogy mennyire nem lehet egyedül végig vinni egy startupot.

 • Végül hogy alakult a verseny hajrája, milyen eredményt sikerült elérni, és mi ennek a díjazása?

A vasárnap eszméletlen hajtás volt, enni se volt időm, de megérte, hiszen nyertünk. Nyertünk egy amerikai piacra lépési lehetőséget, egy prezentációs lehetőséget egy magyar befektető (Balogh Petya) előtt, és egy digitalizációs tréninget. A nyereményen felül eszméletlen média értéke is voltaz eseménynek, hiszen azóta már az Input program és egy felvidéki vállalkozó is megkeresett minket.

 • Mik a jövőbeni tervek és kilátások?

Hogyan tovább? Haladunk tovább: befektetőket keresünk, szakemberekkel konzultálunk, az Input programnak hála tovább képezzük magunkat és igyekszünk mihamarabb piacra lépni.

Azt még fontos megjegyezni, hogy a jelenre és a jövőre való tekintettel is hatalmas segítség a HSUP kurzus, hiszen itt megtanulhatjuk a startup világ alapjait, a Virtus program és az Input program pedig már ötletfázistól akár a megvalósításig viszi az embert, az Ideathonhoz hasonló versenyek pedig kitörési lehetőséget biztosítanak a legjobbak számára. Csak azt tudom mondani, hogy ha Neked van egy ötleted, vagy szívesen részt vennél valaki más ötletének a megvalósításában, akkor mindenképpen vágj bele, hiszen Magyarország startup tekintetben a lehetőségek földje.

Ne feledd, ha neked is megvan már a régóta dédelgetett innovatív ötlet, mi segítünk megvalósítani, keress mindet bizalommal a virtus@szte.hu címen.

Explore FinnAgora

FinnAgora is an independent organization operating in Hungary and is located in the building of the Embassy of Finland in Budapest. The main goal of the institution is to raise the presence of Finnish artists, scientists, and economic and social actors in Central Europe.

We would like to invite you to an online event:

Future Bites: Collaboration Between Higher Education and Business Sector

18th November 2020, 3:00pm-4:30pm

Speakers will represent both Hungary (Péter Szakál, Enikő Koppány) and Finland (Ilja Riekki, Jere Wessman).

Ilja Riekki is the Head of Impact and Partnerships at AaltoUniversity. Ilja has been previously working in consulting, trade, and exportin Shanghai, education exports, and professional training at the Chinese market and with the food and retail market in Finland. His goal is to integrate entrepreneurship education to different disciplines and programs and to find the best practices and methods to facilitate the learning of entrepreneurial, innovation, and design skills within students.

Jere Wessman is a Creative Director at Demola Global, a global innovation challenge platform that the University of Szeged has joined in 2018. Jere is responsible for Demola’s co-creation process enabling the creation of unique discoveries and developing creative confidence in participants. Jere would like to spread the word about Demola and all benefits that a company can gain through this platform. With hundreds of projects behind him, he is considered a high-level Demola facilitator who has an intermediary role connecting students and industry partners.

Péter Szakál is the Director of Education at the University of Szeged. He is responsible for academic affairs and focuses on improving our students’ experience while attending the University. His recent activities helped him explore key aspects of the student journey from the first year, their expectations, retention, and employability perspectives.

Enikő Koppány has been working as a Business Development Team Leader at the University of Szeged. She has a proven track record in innovation management and promoting entrepreneurship among students and researchers. She is responsible for coordinating the SZTE Virtus BusinessCatalyst program and bringing the players of the local start-up and innovation ecosystem closer together.

A Deutsche Telekom nemzetközi ötletversenyt hirdet korunk égető problémáinak megoldására

2020. november 13-15. között a Deutsche Telekom online nemzetközi ötletversenyt hirdet korunk égető problémáinak megoldására.

A koronavírus járvány okozta válság, és az általa generált változások döntéskényszerbe hozták a gazdasági szereplőket, a korábban nem látott problémák új megoldásokat, ötleteket igényelnek.

Online ötletbörze fő kategóriái:

 • oktatás
 • egészségügy
 • társadalmi interakció
 • gazdaság


A felsorolt tématerületeken belül innovatív ötlettel rendelkező kreatív hallgatók a november 13-15 közötti három napos megmérettetés végén értékelésre kerülnek, melynek eredményeként minden kategóriában egy győztes kerül kihirdetésre. A kategória győztesek 2 500 eurós díjazásban részesülnek, emellett a Deutsche Telekom szakmai segítséget nyújt az ötlet megvalósításában. Továbbá kiválasztásra kerül az esemény különdíjasa is, aki további 2 500 euró díjazásra lesz jogosult.

Jelentkezési határidő: november 10.

Részletes leírás és program ITT olvasható.

SZTE Proof of Concept Alap 2020 Második körös felhívás

A Szegedi Tudományegyetem az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma projekt keretében pályázatot hirdet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával.

A program célja, hogy elősegítse az Egyetemen keletkezett technológiák piaci hasznosítását bérjellegű, vagy igénybe vett szolgáltatás költségek támogatásával. A szakmai és financiális támogatás lehetőséget nyújt a technológiák hasznosítási lehetőségeinek értékelésére, a megfelelő hasznosítási stratégia kialakítására, valamint arra, hogy a jelenlegi megoldásoknál gyorsabban juttassa el a technológiát egy olyan fejlettségi szintre, ahol az alkalmas lehet üzleti jellegű hasznosításra (pl. licenciába adásra vagy hasznosító vállalkozás útján történő tőkebevonásra).

Pályázni az alábbi kategóriákban lehet:

 • Kutatói pályázat (pályázhatnak a Szegedi Tudományegyetemen foglalkoztatási jogviszonnyal rendelkező személyek, pl. kutatók, oktatók)
 • Hallgatói pályázat (pályázhatnak a Szegedi Tudományegyetemmel hallgatói jogviszonyban álló személyek)

Támogatás összege: 14 millió 523 ezer forint

 • Kutatói pályázat esetén maximum 7 millió forint
 • Hallgatói pályázat esetén maximum 3 millió forint

Projekt időtartama: 3-5 hónap

Jelentkezés menete:

 1. Regisztrációs adatlap kitöltése és továbbítása az inno@szte.hu email címre 2020. október 9. (péntek) 24:00-ig.
 2. Pályázati adatlap benyújtása

A Regisztrációs adatlapok alapján az Egyetem Innovációs Bizottsága minősíti a projekteket. A minősítés végeredményeként kiválasztott maximum 15 db pályázati anyagot kizárólag elektronikus formában, az inno@szte.hu email címre 2020. november 13. (péntek) 24:00 óráig lehet benyújtani.

A pályázatról bővebben és annak részletes szabályairól a pályázati felhívásban olvashattok.

A felhívással és a pályázati útmutatóval kapcsolatban felmerülő kérdések esetén kérem, keresse bizalommal Koppány Enikő üzletfejlesztési menedzsert az alábbi elérhetőségeken:

 • Telefon: +36 70 636 6800

Email: koppany.eniko@rekt.szte.hu

Légy Te a jövő innovátora!

A Virtus program egyik általános célkítűzése a startup kultúra kialakítása a Szegedi Tudományegyetemen. Ennek támogatására csatlakoztunk a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Hungarian Startup University Programjához, ami egy gyakorlatorientált, kétszemeszteres kurzus keretében támogatja a hallgatók megoldás központú gondolkodásmódját és fejleszti innovatív készségeiket.

Az első szemeszter középpontjában az alábbi témák állnak:

 1. Mi az innováció? Mi az, hogy startup?
 2. Ötletvalidáció – honnan tudom, hogy elég jó az ötletem?
 3. Üzleti és pénzügyi tervezés
 4. Piacralépés
 5. A szellemi tulajdon védelme
 6. Felkészülés a befektetésre
 7. Pitch – az ötlet bemutatása

A hallgatók megismerkedhetnek az innovációs- és startup ökoszisztéma helyzetével és kapcsolatrendszerével. Emellett, az innvoációk hasznosításához fűződő gazdasági vonatkozásokkal és a szellemi tulajdonjog releváns elemeivel.

Az oktatás online történik az erre kialakított e-learning rendszerben, amihez a kurzus résztvevői korlátlan hozzáférést kapnak. Itt megtalálható minden ajánlott irodalom, illetve videók és hanganyagok, amelyek segítenek elsajátítani az innovatív ötletek piacra való eljuttatásának folyamatát, állomásait, eszközeit és módszereit.

A második szemeszterben, az első félév utáni legjobb ötletek kerülnek kiválasztásra. Itt, már a konkrét ötleteken fognak dolgozni a hallgatók szakmai támogatás mellett. A kurzusra minden hallgató jelentkezhet kartól függetlenül, mivel az innováció minden területen jelen van és mindenki képes a saját területén innoválni.

További információ az alább található PDF-ben vagy ITT 

Jelentkezés a Neptun rendszerben lehetséges a “HSUP I. Hungarian Startup University Program” nevű szabadon választható kurzus felvételével.

Kérdés esetén a virtus@rekt.szte.hu email címre várjuk a megkereséseket.

Lehet még jelentkezni az ingyenes Személyes Vállalkozói Mentorprogramba

A SEED Alapítvány az Innovációs és Technológiai Minisztériummal és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen valósítja meg az Országos Vállalkozói Mentorprogramot, melynek személyes vállalkozói mentorálási alprojektjét a SEED Alapítvány menedzseli. Ez utóbbinak kedvezményezettjei a fiatal és női vállalkozók, valamint a generációváltás előtt álló családi vállalkozások. A programba SZTE-s hallgatók, kutatók és oktatók is jelentkezhetnek.

A Személyes Vállalkozói Mentorprogram célja, hogy ígéretes, de az indulásban, fejlődésben, növekedésben valamilyen okból megtorpant, illetve a szintet lépni kívánó mikro- és kisvállalkozásoknak nyújtson segítséget céljaik eléréséhez, terveik megvalósításához tapasztalt vállalkozói mentorok bevonásával.

Mentoráltnak jelentkezhet:

 • 35 év alatti fiatal által többségben tulajdonolt és vezetett vállalkozások
 • női többségi tulajdonossal és női ügyvezetővel bíró vállalkozások
 • generációváltás előtt álló családi vállalkozások

Mentornak jelentkezhet:

 • vállalkozók
 • legalább ötéves vállalkozói tapasztalattal rendelkeznek
 • van jártasságuk minimum ötfős mikro-, kis- és középvállalkozás működtetésében
 • kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkeznek
 • további fontos tulajdonságok: hitelesség, nyitottság, elfogadó készség, konstruktív gondolkodás, kreativitás és empátia

Ha a lehetőség felkeltette az érdeklődésedet, akkor jelentkezz mentornak vagy mentoráltnak.

A programmal kapcsolatos további részletek, jelentkezési- és kapcsolatfelvételi lehetőség az Országos Vállalkozói Mentorprogram honlapján érhető el.

Első alkalommal került megrendezésre a EUGLOH Innovation Days

A rendezvény legfőbb célja az egészségügyi innovációk támogatása a hallgatók és kutatók körében. A nyertes csapat hat hónapig anyagi és szakmai támogatást is kap, hogy ötletüket megvalósíthassák. Az esemény a Szegedi Tudományegyetem és négy további egyetem szervezése által jött létre:

 • Université Paris-Saclay (Franciaország)
 • Lund University (Svédország)
 • Ludwig-Maximilians-Universität Müchen (Németország) – házigazda
 • Universidade do Porto (Portugália)

Az eseményen ezen egyetemek hallgatói és kutatói vettek részt. Az online rendezvény három napos volt, aminek az első napján a csapattagok megismerkedhettek egymással és a szervezők által megadott problémákkal. Ezek közül kellett választani egyet, aminek a megoldásán a következő 3 napon dolgozhattak együtt. A rendezvényt egy döntővel zárták, ahol minden csapat prezentálta megoldását egy szakmai zsűri előtt. A Szegedi Tudományegyetemet Huszár Sándor képviselte a zsűriben, aki az egyetemi Virtus program mentora. Itt olyan hallgatói és kutatói ötleteket mentorál, amiket remélhetőleg startupok formájában fogunk viszont látni a jövőben.

Szegedről hat fő mérettette meg magát egy-egy nemzetközi csapat tagjaként. A versenyre való felkészülésüket az SZTE Virtus program segítette. Ők így emlékeznek vissza az eseményre:

Dr. habil Tarkó Klára: „Alapvetően élveztem a programot. …Legvégül hárman maradtunk, egy brazil lány Portóból és egy török lány az LMU-ból. Mindketten PhD hallgatók. Nagyon jól együtt tudtunk dolgozni, a versenyen 3. helyezettek lettünk 😊 Nekem újak voltak a módszerek és a platformok is, sok mindent fogok tudni a saját tanítási gyakorlatomban is használni.”

Dr. Ivaskó Lívia: „A rendezvény hangulata kiemelkedően pozitív volt. … egy igazi nemzetközi hangulatú rendezvény valósult meg Zoomon. Az egész rendezvény a COVID-19 köré lett felépítve.” Lívia rendkívül pozitívan nyilatkozott a rendezvényről, sorait így zárta: „Összességében nagyon hasznos tapasztalatnak éltem meg a rendezvényen való részvétel lehetőségét és a feladatok teljesítését is!”

Gajdács Márió: „A program sikerességét és a jó hangulatot a COVID miatt kialakult helyzet és az online kapcsolattartás sem gátolta. … (a verseny) alatt interdiszciplináris szakmai ismeretekkel és külföldi kapcsolatokkal gazdagodtam, ezért mindenkinek ajánlom a részvételt, ha a program a későbbiekben ismét megrendezésre kerül.”

Olney Rodrigues: „Az esemény nagyon jó volt, rengeteg új információval. Sokat dolgoztunk, de be kell ismernem, hogy a Szegedi Tudományegyetem mentorprogramjának tapasztalatai nagyban hozzájárultak a végső eredményhez. Örömmel jelentem ki, hogy az első helyet sikerült megszereznünk.”

A Virtus csapat ezúton is gratulál minden résztvevőnek az eredményes szerepléshez és kíváncsian várjuk, hogy Olney Rodrigues és csapata miként valósítja meg ötletét. Ha vonzz az innováció és a startupok világa, keress minket a virtus@rekt.szte.hu email címen és tudj meg többet!

Már elérhető az IkNNOw weboldal, és annak hasznos tartalmai

Szeged, Magyarország, május 25, 2020 – A Szegedi Tudományegyetem, az Újvidéki Egyetemmel és a Novi Sad Business Incubator-ral együttműködésben létrehozta az IkNNOw HUSRB/1602/41/0158 “Határokon átnyúló tudás- és technológiatranszfer platform a fiatal kutatók és innovatív kkv-k támogatására, valamint az üzleti-tudományos egyetemek katalizálására” program keretein belül a programhoz kapcsolódó weboldalt, ahol a látogatók számos hasznos információt, hírt és képzési anyagot találhatnak.

Az oldalra érkezők azonnal bővebb információkat találnak magáról a programról és a partner intézményekről. A partner intézmények nem csak magukról adnak leírást, hanem az aktuális projektjeikről is, melyek között szerepelnek H2020, Interreg, Erasmus+ és IPA projektek egyaránt. Azon látogatók, akik kevésbé érdekeltek a nemzetközi programokban – például a diákok -, de szeretnének hasznos ismeretekkel bővülni, ők találnak ’Best Practice’ –eket, amelyekből megtudhatják többek között, hogy miért fontos a Cash-flow terv, és hogy milyen folyamat mentén lesz egy ötletből vállalkozás. Mindezeken felül az oldalra beregisztrálók a ’Members Are/Downloads’ menüpont alatt el tudják érni az IkNNOw program rendezvényeinek és képzéseinek tartalmait, előadás diasorait, és e-learning tananyagát.

További érdekes és hasznos tartalmak a https://iknnow.szte.hu/ weboldalon olvashatóak.

###

Az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programról

Az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program az Európai Unió 2014-2020 időszakra vonatkozó pénzügyi keretrendszerének előcsatlakozási eszköze (IPA) keretében valósul meg. A résztvevő országok – Magyarország és Szerbia – „közös irányítási rendszerben” végrehajtva a Program különböző szervezetek közötti együttműködési projekteket támogat a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megyékből és a következő szerbiai területekből álló programtérségben: Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség.

A Program egy stabil és együttműködő régió kialakítását és a határtérség általános életminőségének javítását támogatja. Lehetővé teszi a két ország szervezetei közötti gazdasági együttműködést, támogatja a közös identitást és a határtérség kulturális és történelmi örökségét, továbbá hozzájárul környezeti fenntarthatóságához és biztonságához.

További információkért látogasson el a www.interreg-ipa-husrb.com weboldalra.

Kapcsolat:

Határmenti Tudás- ésTechnológiatranszfer Platform a fiatal kutatók és innovatív KKV-k támogatásáértés az üzleti-egyetemi együttműködés elősegítésért Cross-border Knowledge andTechnology Transfer Platform to support young researchers and innovative SMEsand to catalyze their business-academia type cooperation

Maróti László, nemzetközi projektfejlesztési menedzser

Szegedi Tudományegyetem

+36/62 544 180

maroti.laszlo@rekt.szte.hu

JOGI NYILATKOZAT

Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben a Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.

Megjelent a Magyar Molekuláris Medicina Kiválóság Központ (H-CEMM) pályázati kiírása kutatócsoport vezetői pozíciókra

A Magyar Molekuláris Medicina Kiválóság Központ (H-CEMM), mely újító szerepet tölt be a kutatási kultúra formálásában, valamint a magyar tudásrégiók fejlesztésében, kutatócsoport vezetői pozíciókra várja a pályázókat, hogy csatlakozzanak a jelenleg 74 főből és 11 kutatócsoportból álló hálózatukhoz.

Az ideális pályázó dinamikus, interaktív egyéniség, tudományos múlttal és releváns tapasztalattal rendelkezik, azonosul a H-CEMM kutatási stratégiájával, mely elsősorban az életkorral összefüggő, nem fertőző betegségekre fókuszál. A pályázókat az alábbi vezetői pozíciókra várják, az alábbi kritériumokkal:

Senior csoportvezető: átlagon felüli posztdoktori és kutatási eredmények az elmúlt 10 évben.

Junior csoportvezető: a PhD fokozat megszerzése után 2-7 év közötti nemzetközi kutatói tapasztalat.

Transzlációs csoportvezető: a PhD fokozat megszerzése után 2-7 év közötti nemzetközi kutatói tapasztalat.

A pályázattal kapcsolatos további információk ITT olvashatóak.

A pályázatok beküldési határideje: 2020. július 06.

HelloAIRIS – Mesterséges Intelligencia tréning az egészségügy területén

2020. június 15-től augusztus 15-ig tartó, egy hónapos Mesterséges Intelligencia tréning kerül megrendezésre online formában.

A HelloAIRIS névre hallgató kezdeményezés a GE Healthcare, a LEITAT és a Royal Institute of Technology Stockholm (KTH) szervezésében, és az EIT Health támogatásával megvalósuló online Mesterséges Intelligencia tréning program. Az esemény létrehozásának célja, hogy bemutassa a résztvevők számára a mesterséges intelligenciával kapcsolatos alapvető ismereteket és kihívásokat. Ezen ismeretek és kihívások megismerésére és elsajátítására nemcsak egy online tanulási platformot biztosít a tréning, hanem mentorálási lehetőséget is igénybe vehetnek a résztvevők. A mentorálási folyamat a szervezők (GE, a KHT és a LEITAT) magasan képzett szakembereinek segítségével valósul meg.

A tréning elsődleges célcsoportját az EIT Health RIS régiókba tartozó – orvosi, mérnöki vagy közgazdaságtudományi tanulmányokat folytató – egyetemi hallgatók képezik, továbbá gyakorló egészségügyi szakemberek (orvosok, radiológusok) számára is biztosított a jelentkezés lehetősége.

Határidők:

 • Jelentkezési határidő: 2020. június 5-e
 • Kiválasztási időszak: 2020. június 5 – június 15
 • Képzési időszak: 2020. június 15-én indul a tréning és 2020. augusztus 15-én zárul

A kurzus online formában történik és teljesen díjmentes, de a pozíciók korlátozott számban állnak rendelkezésre.

A jelentkezési felület ITT érhető el.

Bővebb információk ITT olvashatóak.