Ötlettől a megvalósításig – Hackathont szervez az SZTE Virtus Program

A Hungarian Startup University Program (HSUP) Hackathont szervez az SZTE Virtus Program 2021. február 11 és 13 között. Az online program részeként félórás workshopokon vehetnek részt a kurzuson résztvevő hallgatók, akik eljutnak az ötlettől egy üzletileg is megalapozott termék vagy szolgáltatás koncepciójához, miközben a meggyőzés művészetét is gyakorolhatják.

A Hungarian Startup University Program a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által kidolgozott két féléves kurzus, amelyet magyarországi felsőoktatási intézmények tartanak, köztük a Szegedi Tudományegyetem is. Először 2020 szeptemberében hirdették meg az intézmények a kurzust, amelyet rendkívül nagy érdeklődés övezett, így várhatóan jövőre is folytatódik. Célja, hogy népszerűsítse a vállalkozóságot és a startup szemléletet a hallgatók körében.

Az első félév végére 122 innovatív ötlet született a hallgatóktól, amelyekből a legjobbakat az SZTE Virtus Program mentorai bíráltak el és döntöttek arról, hogy kik vihetik tovább az ötletüket a második félévre. Ekkor a hallgatók elkezdik majd fejleszteni az ötleteiket úgy, hogy a végén egy jól definiált és üzletileg megalapozott termék/szolgáltatás koncepciója alakuljon ki. Az NKFIH a második félévre biztosít forrást a kiválasztott hallgatóknak négyszer havi 150.000 Ft-os ösztöndíj formájában.

A kurzushoz kapcsolódóan Hackathont szervez az SZTEVirtus Programja. Az esemény célja tehát a kurzus második félévének megalapozása: csapatok kialakítása, ötletek továbbfejlesztése.

Az online eseményen a hallgatók félórás workshopokon vehetnek részt különböző témákban, amelyeket önálló csapatmunka követ. Először a legelemibb részét, vagyis a probléma és a termékük vagy szolgáltatásuk által nyújtott megoldás kérdéskörét vizsgálják meg. Feltérképezik a piacot, hiszen fontos tisztába lenniük azzal, hogy az adott problémára milyen megoldások találhatóak meg jelenleg. Üzleti modellt dolgoznak ki. Pitch tréningen vesznek részt, amelynek köszönhetően a meggyőzés művészetét gyakorolhatják. Hiszen a jó ötlet önmagában kevés, támogatót is találni kell a megvalósításához. Erre a kockázati tőkebefektetők nyújthatnak megoldást, azonban számukra elengedhetetlen, hogy a fenti elemek megfelelően ki legyenek dolgozva egy ötlettel kapcsolatban. Ezt pedig, egy jellemzően 7-8 perces előadás formájában (pitch), a hallgatónak át kell tudni adnia és meg kell győznie a befektetőket az ötletének jövőbeli sikerességéről. A workshopon a hallgatók ennek mikéntjét is megtanulhatják.

A workshopok előadói: Dr. Vilmányi Márton, az SZTE Gazdaságtudomámyi Kar egykori dékánja, egyetemi oktatója; Huszár Sándor, az SZTE GTK oktatója, marketing ügynökség vezető és startup társtulajdonos, valamint Tüske Tamás, az Ideathon főszervezője, a VidL startup CEO-ja.

A program utolsó napján nyilvános LIVE Pitch-en követhetik figyelemmel az érdeklődők az eseményt. További információért kövessétek a Facebook eseményt: https://www.facebook.com/events/529764341264982/