Páratlan ötlet és méltó jutalom

2020. november 13-15 között ismét megrendezésre került a Nyugat-Dunántúl legnagyobb ötletversenye az IDEATHON 3.0 az előbbi gyakorlattól eltérve most online formában a pandémiás helyzetre való tekintettel. A cél ettől függetlenül változatlanul az volt, hogy a résztvevők élményekkel, tapasztalatokkal, új kapcsolatokkal és értékes nyereményekkel gazdagodjanak.

Idén az ötleteket az alábbi 4 fő témakörben várták:

 • Telenor – 5G
 • Föld – újrahasznosítás, növényvilág, állatvilág
 • Életvitel – társadalmi hatás, COVID-19,egészség, élelmezés
 • Digitalizáció – IOT, ipar, automatizáció, gyártás

Kiri Hunor az SZTE TTIK hallgatója és az NKFIH általindított Hungarian Startup University Program kurzus résztvevője innovatív ötletével a Föld témakör egy aktuális és érdekes altémáját célozta meg, melyről részletesebben az alábbi interjúban beszél:

 • Hogyan találkoztál a lehetőséggel és milyen indíttatásból jelentkeztél?

Szeptemberben felvettem az I. Hungarian Startup University Program kurzust, ugyanis évek óta izgatott már a startup világ, szóval nem volt kérdés, hogy ott a helyem. A kurzus Coospace fórumán rendszeresen kapjuk az infókat a versenyekről, így találkoztam az Ideathon 3.0-val is.

 • Hogyan került kialakításra a ti csapatotok, és kik alkották?

A versenyre egyéniben és csapatban is lehetett jelentkezni, én egyéniben jelentkeztem saját ötlettel. A verseny első napja a csapatok megalakításáról szólt, mindenki közzétette az ötletét, és 3-4 fős csapatokba rendeződtünk. Ilyen módon kvázi véletlenszerűen állt össze a csapat, és elég vegyes is lett: a legfiatalabb csapattagunk a 14 éves Dávid lett, aki Csepelen gimnazista és biológiát tanul. Az ötletem mögé még Éva (üzleti főiskolát végzett, jelenleg a saját startupjának, a Bistroom-nak az elindításán dolgozik) és Zoli (közgazdasági végzettségű, jelenleg saját turisztikai vállalkozását vezeti) álltak be Győrből. A csapat ilyen módon elég széles érdeklődésű kört fedett le, és a legnagyobb életkorok közötti eltérés is 30 év körüli volt, ennek ellenére minden féle súrlódás nélkül sikerült végig vinni a projektet, és még generációs szakadék se volt érezhető.

 • Melyik témakör fogott meg leginkább a 4 közül (és miért), és abba milyen ötlettel jelentkeztél?

Az ötlet maga egy olyan gép, amely képes az otthoni műanyaghulladékból a 3D nyomtatáshoz szükséges műanyag fonalat (filament-et) előállítani otthoni körülmények között kvázi ingyen és elsősorban fenntartható módon. A koncepció már évek óta formálódott bennem, de egyik témakörbe se illett bele igazán első látásra, úgyhogy jobban szemügyre vettem a témakörök leírását. A Föld témakörben aztán megakadt a szemem az újrahasznosítás altémán és rájöttem, hogy szemétből is képesek vagyunk filament-et előállítani.

 • Hogyan zajlott a 3 napos megmérettetés menete? Mi volt a folyamat, amin végimentek a résztvevők?

Pénteken csapatokba rendeződtünk, és megismertük egymást. Ehhez Discordot és Zoomot használtunk elsősorban. Szombaton már az ötlet kidolgozásán, a piackutatáson és a kivitelezésen volt a hangsúly, amiben rengeteget segítettek nekünk a mentorok, facilitátorok, előadók és segítők. Itt már fontos szerephez jutott a miro.com is, ami egy közös, valós idejű virtuális munkafelületet adott számunkra. Vasárnap már a pitch kidolgozása, a szöveg megírása és begyakorlása folyt, amit aztán délután prezentáltunk is.

 • Mi volt az a rendezvény alatt, amit a leginkább élveztél, és mi volt, amit a leghasznosabbnak találtál?

A legjobb pillanat egyértelműen az eredményhirdetés és azezt követő eufória volt, leghasznosabbat viszont nem tudnék kiemelni, mivel az egész hétvége a tanulásról szólt. Megtanultam csapatban dolgozni, megosztani a feladatokat, rájöttem, hogy milyen fontos a pitch a startup világban, és hogy mennyire nem lehet egyedül végig vinni egy startupot.

 • Végül hogy alakult a verseny hajrája, milyen eredményt sikerült elérni, és mi ennek a díjazása?

A vasárnap eszméletlen hajtás volt, enni se volt időm, de megérte, hiszen nyertünk. Nyertünk egy amerikai piacra lépési lehetőséget, egy prezentációs lehetőséget egy magyar befektető (Balogh Petya) előtt, és egy digitalizációs tréninget. A nyereményen felül eszméletlen média értéke is voltaz eseménynek, hiszen azóta már az Input program és egy felvidéki vállalkozó is megkeresett minket.

 • Mik a jövőbeni tervek és kilátások?

Hogyan tovább? Haladunk tovább: befektetőket keresünk, szakemberekkel konzultálunk, az Input programnak hála tovább képezzük magunkat és igyekszünk mihamarabb piacra lépni.

Azt még fontos megjegyezni, hogy a jelenre és a jövőre való tekintettel is hatalmas segítség a HSUP kurzus, hiszen itt megtanulhatjuk a startup világ alapjait, a Virtus program és az Input program pedig már ötletfázistól akár a megvalósításig viszi az embert, az Ideathonhoz hasonló versenyek pedig kitörési lehetőséget biztosítanak a legjobbak számára. Csak azt tudom mondani, hogy ha Neked van egy ötleted, vagy szívesen részt vennél valaki más ötletének a megvalósításában, akkor mindenképpen vágj bele, hiszen Magyarország startup tekintetben a lehetőségek földje.

Ne feledd, ha neked is megvan már a régóta dédelgetett innovatív ötlet, mi segítünk megvalósítani, keress mindet bizalommal a virtus@szte.hu címen.